Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Λαπαροσκοπική υστερεκτομή

Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωοθηκών, των σαλπίγγων ή του τραχήλου. Η υστερεκτομή μπορεί να εκτελεστεί λαπαροσκοπικά ή με κοιλιακή ολική υστερεκτομή. Η καλή γνώση και το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης του ιατρικού αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού εξασφαλίζει την επιτυχία της επέμβασης.

Η απόφαση για το αν μία ασθενής θα προχωρήσει σε υστερεκτομή εξαρτάται από τις παθολογικές καταστάσεις που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη πολλών και μεγάλων ινομυωμάτων ,οι συχνές μητρορραγίες που δεν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, η ενδομητρίωση, η αδενομύωση, ο καρκίνος του ενδομητρίου, του τραχήλου, των ωοθηκών και των σαλπίγγων, το χρόνιο πυελικό άλγος που δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή και η πρόπτωση μήτρας.

Υπάρχουν πέντε είδη λαπαροσκοπικής υστερεκτόμης.

  • Ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων. Σε αυτό το είδος λαπαροσκοπικής υστερεκτόμης γίνεται αφαίρεση μήτρας, τραχήλου, ωοθηκών και σαλπίγγων.
  • Ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή άνευ των εξαρτημάτων όπου γίνεται αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου με διατήρηση των ωοθηκών και των σαλπίγγων.
  • Yφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων όπου γίνεται αφαίρεση μόνο του σώματος της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων, ενώ ο τράχηλος παραμένει.
  • Υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή άνευ των εξαρτημάτων όπου γίνεται αφαίρεση μόνο του σώματος της μήτρας. Ο τράχηλος, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες παραμένουν.
  • Λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή (LAVH) γίνεται λαπαροσκοπική διατομή κάποιων τμημάτων της μήτρας και των ωοθηκών, οι υπόλοιποι χειρισμοί πραγματοποιούνται κολπικά.

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Υστερεκτομής.

Η επέμβαση είναι λιγότερο τραυματική, με ελάχιστη απώλεια αίματος, ταχύτερη κινητοποίηση της ασθενούς επίσης ο κίνδυνος εμβολών είναι μειωμένος, επειδή η γυναίκα αρχίζει να κινείται σε λιγότερο χρόνο, λιγότερες μετεγχειρητικές συμφύσεις, ο πόνος μετά την εγχείρηση είναι πολύ μικρότερος. Επίσης σημαντικά πλεονεκτήματα είναι η γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενούς, πιο σύντομη αποκατάσταση του γαστρεντερικού συστήματος, μικρότερος χρόνος νοσηλείας και τέλος καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (σε σύγκριση με την κοιλιακή υστερεκτομή).

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά τη λαπαροσκοπική υστερεκτομή κυμαίνεται περίπου στα δύο εικοσιτετράωρα. Φυσικά, για δυο βδομάδες, καλό θα είναι η ασθενής να μην σηκώνει πολλά και μεγάλα βάρη και να αποφεύγει την έντονη άσκηση. Μετά επανέρχεται κανονικά σε όλες τις δραστηριότητές.

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή αντενδείκνυται για γυναίκες που έχει διαγνωστεί ότι έχουν μεγάλη ινομυωματώδη μήτρα. Σε πολλές όμως περιπτώσεις ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει με ασφάλεια μία τέτοια μήτρα.

Ακόμα μία πολύ συχνή αντένδειξη είναι οι εκτεταμένες συμφύσεις λόγω παλαιότερων χειρουργικών επεμβάσεων. Η ηλικία της ασθενούς δεν θεωρείται αντένδειξη για την συγκεκριμένη τεχνική. Μια ηλικιωμένη ασθενής μπορεί να κάνει λαπαροσκοπική υστερεκτομή εάν ο προεγχειρητικός έλεγχος του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος της μας το επιτρέπει. Μάλιστα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής υστερεκτομής σε σχέση με την ανοικτή επωφελούν τις μεγάλες ηλικίες.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για τη μελλοντική υγεία της γυναίκας;

Μετά την υστερεκτομή σταματάει η έμμηνος ρύση(περίοδος). Εάν κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρεθούν οι ωοθήκες, τότε η γυναίκα θα βιώσει άμεσα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης οφειλόμενα στην έλλειψη ορμονών. Τότε θα πρέπει να συζητήσει με τον γυναικολόγό της τι είδους θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα πρέπει να ξεκινήσει για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης(εξάψεις, εφιδρώσεις, ατροφία κόλπου κ.λ.π.), όπως και τον αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση και καρδιαγειακά νοσήματα.

Αν δεν αφαιρεθούν οι ωοθήκες συνεχίζουν να παράγουν ορμόνες, παρόλο όμως που οι ωοθήκες θα λειτουργούν κανονικά, η γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος.

Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Δευτέρα & Τετάρτη : 16:30 με 20:30
Πέμπτη : 10:30 με 13:30