Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ)

Το τεστ Παπανικολάου ή αλλιώς τεστ ΠΑΠ είναι μια εξέταση ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο τράχηλος είναι το κάτω μέρος της μήτρας που ανοίγει στην κορυφή του κόλπου. Τα κύτταρα που αποξέονται από το άνοιγμα του τραχήλου εξετάζονται υπό μικροσκόπιο και εξετάζεται μια πιθανή μετάλλαξη τους.

Οι περισσότερες γυναίκες είναι εξοικειωμένες με αυτό το βασικό γυναικολογικό τεστ. Αποτελεί μια από τις εξετάσεις ρουτίνας για τον καρκίνο του τράχηλου (όπως η μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού), που εμφανίζονται σήμερα με σκοπό την εντόπιση πιθανών παθολογικών κυττάρων ή μη φυσιολογικών κυττάρων πάνω στον τράχηλο και παράλληλα αποτελεί την πρώτη γραμμή εντόπισης του ιού HPV ο όποιος πλέον τείνει να αποκτήσει εικόνα επιδημίας αφού αγγίζει πάνω από 40 με 45% του γυναικείου πληθυσμού σήμερα.

Επίσης πέρα από τον εντοπισμό τυχόν παθολογικών ή μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλο της γυναικάς με το τεστ Παπανικολάου μπορούμε να εντοπίσουμε ελαφριές κολπίτιδες, τραχηλίτιδες ή πιθανές μυκητιάσεις.

Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Δευτέρα & Τετάρτη : 16:30 με 20:30
Πέμπτη : 10:30 με 13:30