Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Τα υπερηχογραφήματα της κύησης

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει απλόχερα τον μαιευτήρα, με τη χρήση υπερήχων. Στο πρώτο τρίμηνο, τουλάχιστον, ένα υπερηχογράφημα (πολύ συχνά και δύο) θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων εμβρύων, την καρδιακή λειτουργία, την ηλικία κύησης, τη θέση του εμβρύου και τον πλακούντα, την ποσότητα του αμνιακού υγρού, την ύπαρξη εξωμητρίου κύησης και ίσως και το φύλο του εμβρύου.

Σημαντικό υπερηχογράφημα, το πρώτο “μεγάλο” υπερηχογράφημα, είναι η αυχενική διαφάνεια και το PAPP-A (που προτιμάμαι να γίνεται στη 12η-13η εβδομάδα κυήσεως). Σ΄ αυτόν τον υπέρηχο μετράμε το πάχος της αυχενικής πτυχής, το πάχος δηλ. του δέρματος στον αυχένα του εμβρύου. Σε συνδυασμό με την ύπαρξη ρινικού οστού και άλλων υπερηχογραφικών δεικτών, ανιχνεύεται ο κίνδυνος για τυχόν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αν ο κίνδυνος είναι μεγάλος, τότε εάν και οι γονείς το επιθυμούν, συνιστάται επεμβατικός έλεγχος με λήψη τροφοβλάστης ή αμνιοκέντηση αργότερα.

Στη 16η-18η εβδομάδα κυήσεως ένας απλός υπέρηχος διαβεβαιώνει την ομαλή ανάπτυξη της κύησης.

Το δεύτερο, αναλυτικό “μεγάλο” υπερηχογράφημα είναι το Β΄ Επιπέδου στην 20η-22η εβδομάδα κυήσεως, όπου ελέγχονται ανατομικά το έμβρυο, ο πλακούντας, οι αντιστάσεις στη ροή αίματος στον λώρο, στις μητριαίες και εγκεφαλικές αρτηρίες του εμβρύου, το μήκος του τραχήλου, το αμνιακό υγρό και κυρίως ανατομικά η καρδιά. (Υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου μπορεί να γίνει και γύρω στις 18 εβδομάδες, αν υπάρχει κάποιο ιστορικό ή εύρημα).

Καθώς “προχωράει” η εγκυμοσύνη και για προληπτικό έλεγχο γίνεται άλλο ένα απλό υπερηχογράφημα στην 26η-28η εβδομάδα κυήσεως.

Σε κύηση, όμως, “υψηλού κινδύνου” και γύρω στην 32η-34η εβδομάδα κυήσεως, χρειάζεται Doppler (ένα ή περισσότερα) για έλεγχο της ροής του αίματος στον λώρο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι γίνεται σωστή αιμάτωση και εξέλιξη του εμβρύου.

Απλά υπερηχογραφήματα για το βάρος, τη θέση του εμβρύου, τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό μπορούν να επαναλαμβάνονται μέχρι το τέλος της κύησης. Ας σημειωθεί ότι το έμβρυο δεν “παίρνει” ακτινοβολία με το υπερηχογράφημα!

Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Δευτέρα & Τετάρτη : 16:30 με 20:30
Πέμπτη : 10:30 με 13:30