Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Τα βασικά στάδια της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Πρόκληση ωοθηκικής διέγερσης

Η πρώτη κύηση μετά από εξωσωματική επιτεύχθηκε με τη λήψη ενός μόνο ωαρίου που προερχόταν από ένα ωοθυλάκιο, κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού κύκλου.
Σήμερα για την αύξηση του ποσοστού των κυήσεων, γίνεται διέγερση των ωοθηκών ώστε να ληφθούν περισσότερα ωάρια.

Τα φάρμακα (ορμόνες) που χρησιμοποιούνται για τη διέγερση των ωοθηκών λέγονται γοναδοτροπινες και συνδυάζονται με μια άλλη ορμόνη που σκοπό έχει να εμποδίσει την πρόωρη ωορρηξία και την απώλεια των ωαρίων πριν την ωοληψία.

Οι ορμόνες χρησιμοποιούνται για πάνω από 30 χρονιά και μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες δεν έχουν δείξει κάποιο κίνδυνο από τη χρησιμοποίηση τους. Η παρακολούθηση της ωοθηκικής διέγερσης γίνεται με υπερηχογραφικό και ορμονολογικό έλεγχο και για το σκοπό αυτό θα χρειαστούν 4-5 επισκέψεις της γυναικάς στο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ωοληψία και γονιμοποίηση

Η λήψη των ωαρίων γίνεται διακολπικά με υπερηχογραφικό έλεγχο, υπό άσηπτες συνθήκες και παρουσία αναισθησιολόγου, ο όποιος χορήγει ενδοφλέβια αναλγησία μικρής διάρκειας.

Μετά την ωοληψία η γυναίκα παραμένει στη μονάδα για 30-60 λεπτά και στη συνεχεία αποχωρεί. Την ίδια ήμερα ο σύζυγος παραδίδει το σπέρμα στον εμβρυολόγο και γίνεται η γονιμοποίηση των ωαρίων με την κλασική μέθοδο η με τη βοήθεια της μικρογονιμοποίησης.

Εμβρυομεταφορά

Η εμβρυομεταφορά είναι απλή διαδικασία, διαρκεί περίπου 15 λεπτά και δεν απαιτεί νάρκωση. Γίνεται συνήθως τη δεύτερη η τρίτη μέρα μετά την ωοληψία, ενώ αν τα έμβρυα έχουν φτάσει στο στάδιο της βλαστανούσης, η εμβρυομεταφορά γίνεται συνήθως την 5η η 6η ήμερα . Συνήθως μεταφέρονται δυο-τρία έμβρυα για να αποφευχθεί η αύξηση του κίνδυνου πολύδυμων κυήσεων.

Τα έμβρυα που περισσεύουν αν είναι καλής ποιότητας μπορούν να καταψύχουν και να χρησιμοποιηθούν από το ζευγάρι σε μια μελλοντική προσπάθεια, η οποία βεβαία δεν θα περιλαμβάνει διέγερση ωοθηκών ούτε και ωοληψία.

Μετά την εμβρυομεταφορά η γυναίκα παραμένει κλινήρης για 30 λεπτά και εν συνεχεία αποχωρεί από τη μονάδα.

Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Δευτέρα & Τετάρτη : 16:30 με 20:30
Πέμπτη : 10:30 με 13:30