Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Πρόωρος Τοκετός

Ο πρόωρος τοκετός είναι κάτι που αγχώνει τους γονείς και βάζει σε δοκιμασία τα νεογνά.

Ποιο παιδί θεωρείται πρόωρο;

Πρόωρα θεωρούνται τα μωρά που γεννιούνται πριν την 37η εβδομάδα κύησης. Το βάρος τους είναι συνήθως μικρό, επειδή δεν έχουν περάσει τον απαραίτητο χρόνο μέσα στο περιβάλλον της μήτρας και δεν διαθέτουν υποδόριο λίπος. Όσο πιο μικρό είναι ένα νεογέννητο, τόσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει στην αρχή της ζωής του. Ο λόγος είναι ότι πολλά από τα συστήματα του οργανισμού του (αναπνευστικό, νευρολογικό, πεπτικό, καρδιακό, θερμορρυθμιστικό) δεν έχουν ακόμα ωριμάσει. Πάντως, τα μωρά που γεννιούνται μετά την 28η εβδομάδα της κύησης θεωρούνται βιώσιμα κατά 80%, ποσοστό που αυξάνεται σημαντικά με το πέρασμα των εβδομάδων.

Τι προκαλεί τις πρόωρες γεννήσεις;

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους κάποια βρέφη γεννιούνται πριν συμπληρώσουν την 37η εβδομάδα της κύησης. Μερικοί απ’ αυτούς είναι πιο δύσκολο να διερευνηθούν, ενώ οι συνηθέστεροι είναι, οι πολύδυμες κυήσεις, η υψηλή πίεση της μητέρας, η αιμορραγία, η προεκλαμψία, η ανεπάρκεια του πλακούντα ή του τραχήλου. Η ηλικία της μέλλουσας μητέρας είναι επίσης μια από τις αιτίες. Τόσο οι πολύ νεαρές γυναίκες (κάτω των 15 ετών), όσο και οι μεγαλύτερες (άνω των 35), έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα. Τις πιο πολλές φορές τα σημάδια που προειδοποιούν για έναν επερχόμενο πρόωρο τοκετό, μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτά από έναν έμπειρο γυναικολόγο! Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό για τις εγκύους να είναι συνεπείς στα τακτικά ραντεβού με τον γιατρό τους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Τι πρέπει να κάνει η έγκυος που αντιλαμβάνεται ότι θα γεννήσει πρόωρα;

Εάν η έγκυος έχει αιμορραγία, συσπάσεις ή γενικά νιώθει πως κάτι δεν πάει καλά με την κύηση, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό ή τη μαία της, ή να κατευθυνθεί γρήγορα σε μια μαιευτική κλινική.

Υπάρχει τρόπος να αποτραπεί ο πρόωρος τοκετός;

Σε πολλές περιπτώσεις δίνονται φάρμακα που καθυστερούν τον τοκετό, παράλληλα με τη χορήγηση στεροειδών που ενισχύουν την ανάπτυξη των πνευμόνων του εμβρύου, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν όπως πρέπει όταν θα γεννηθεί. Ανάλογη με το πρόβλημα που ενδέχεται να προκαλέσει πρόωρο τοκετό είναι και η αντιμετώπιση. Όταν, για παράδειγμα, ο τράχηλος είναι πολύ μαλακός, μπορεί να γίνει περίδεση για να τον ενισχύσει. Στόχος είναι σε κάθε περίπτωση να μείνει το έμβρυο για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μέσα στη μήτρα.

Τι γίνεται όταν γεννηθεί ένα πρόωρο παιδί;

Αμέσως μετά τον τοκετό, το νεογνό μπαίνει σε μονάδα εντατικής θεραπείας για να αξιολογηθεί η κατάστασή του και να του χορηγηθεί η απαραίτητη φροντίδα. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, οι μονάδες αυτές εξυπηρετούν τρία διαφορετικά στάδια νοσηλείας: Εντατική νοσηλεία στα νεογνά που χρειάζονται υποστήριξη για τις βασικές λειτουργίες τους, ενδιάμεση νοσηλεία για ειδική φροντίδα στα μωρά που βρίσκονται ένα στάδιο πριν μπορέσουν να πάνε στο σπίτι τους και απλή παρακολούθηση και προετοιμασία για την έξοδο των μωρών που είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο.

Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Δευτέρα & Τετάρτη : 16:30 με 20:30
Πέμπτη : 10:30 με 13:30