Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Πολυκυστικές Ωοθήκες

Στις γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η ωοθήκη παράγει πολλά μικρά ωοθυλάκια αντί για ένα μεγάλο και οι ορμόνες μπορούν να εμφανίσουν ορμονικά προβλήματα, με πιο συχνό τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων. Οι γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες ενδέχεται να παρουσιάζουν ακανόνιστη ή εκτεταμένη έμμηνο ρύση, υπερβολική τριχοφυΐα, ακμή και παχυσαρκία. Στις έφηβες παρατηρείται ανωμαλία στον κύκλο, ενώ οι ενήλικες ενδέχεται να δυσκολευτούν να μείνουν έγκυος.

Τα ακριβή αίτια του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών δεν είναι ακόμα γνωστά. Όμως η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών, όπως για παράδειγμα Διαβήτης Τύπου 2 ή υπέρταση.

Τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών συχνά ξεκινούν σύντομα μετά την πρώτη έμμηνο ρύση, αλλά ενδέχεται το Σύνδρομο να εξελιχθεί αργότερα στη ζωή μιας γυναίκας, κατά την αναπαραγωγική της ηλικία.

Οι γυναίκες με το σύνδρομο μπορούν να εμφανίσουν:

  • Λιγότερες από 8 περιόδους σε διάστημα ενός έτους
  • Αύξηση βάρους και παχυσαρκία
  • Ανάπτυξη σκούρων τριχών σε μέρη που μόνο οι άντρες εμφανίζουν τριχοφυΐα, όπως στο άνω χείλος, το πηγούνι, το στήθος και την κοιλιά
  • Τριχόπτωση στο κεφάλι, όπως εμφανίζεται στους άντρες
  • Ακμή
  • Δυσκολία στη σύλληψη και υπογονιμότητα

Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σωστή δίαιτα και η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων. Συχνά όμως, υπάρχει ανάγκη για αντισυλληπτικά για την ρύθμιση του κύκλου. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει αντισυλληπτικά σκευάσματα που περιέχουν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγηθεί προγεστερόνη για 10-14 μέρες κάθε μήνα, έτσι ώστε να ρυθμιστεί ο κύκλος, χωρίς όμως να μειώνονται τα ανδρογόνα. Τέλος, υπάρχουν φάρμακα που βελτιώνουν την ωορρηξία και επιτυγχάνουν φυσιολογικό κύκλο, προστατεύουν από τον Διαβήτη Τύπου 2 και βοηθούν στην απώλεια βάρους, σε συνδυασμό με δίαιτα και γυμναστική.

Υποβοήθηση ωορρηξίας.

Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που βοηθά την ωορρηξία π.χ. Clomid, Serophene κλπ.
Μείωση τριχοφυΐας. Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντισυλληπτικά χάπια ή άλλα φάρμακα που θα εμποδίσουν την επίδραση των ανδρογόνων στην επιδερμίδα. Σε κάθε περίπτωση, τα φάρμακα αυτά δεν πρέπει να χορηγούνται σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Δευτέρα & Τετάρτη : 16:30 με 20:30
Πέμπτη : 10:30 με 13:30