Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Κολπίτιδα

Η διαταραχή της ισορροπίας της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου ονομάζεται κολπίτιδα, αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την επικράτηση κάποιου παθογόνου μικροοργανισμού είναι π.χ λήψη αντιβιοτικών, κακή υγιεινή ή και ακόμα να μεταδοθεί κατά την σεξουαλική επαφή.

Οι συχνότεροι τύποι κολπίτιδας είναι η κολπίτιδα που οφείλεται σε μυκητίαση. Επίσης συχνά κολπίτιδες προκαλούνται βακτήρια ή τριχομονάδες.

Γιατί οι γυναίκες είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις?

Ο λόγος που οι γυναίκες είναι τόσο ευαίσθητες στις μολύνσεις, είναι η ανατομία τους και οι ιδιαιτερότητες της φυσιολογίας του γυναικείου γεννητικού συστήματος.

Από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας, εξωτερικά βρίσκεται μόνο το αιδοίο. Όλα τα υπόλοιπα όργανα, δηλαδή ο κόλπος, η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες, βρίσκονται μέσα στο σώμα της γυναίκας. Τα γεννητικά όργανα της γυναίκας, δέχονται καθημερινά την επίδραση διαφόρων παραγόντων που μπορεί να προκαλέσουν από απλούς ερεθισμούς έως σοβαρές μολύνσεις.

Φυσιολογικά στον κόλπο αναπτύσσονται βακτήρια και κυρίως γαλακτοβάκιλλοι και ασιντογόνα κορινοβακτηρίδια, που αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Η εγκατάσταση και αναπαραγωγή κάποιου άλλου παθογόνου μικροοργανισμού εμφανίζει τα συμπτώματα κολπίτιδας.

Καλοκαίρι και κολπίτιδες!

Η συχνότερη λοίμωξη που ταλαιπωρεί τις γυναίκες όλες τις εποχές του χρόνου είναι η μυκητιασική αιδοιοκολπίτιδα. Εάν το νερό είναι καθαρό είναι μύθος ότι η πισίνα ή η θάλασσα προκαλούν κολπίτιδες. Το πρόβλημα είναι η υγρασία που παραμένει μετά το μπάνιο στο αιδοίο. Ο κύριος παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή. Κατά συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης είναι κυρίως: Αλλαγή του μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο, Σιδέρωμα των εσωρούχων.

Τέλος τρόποι για να αποφύγει μια γυναίκα τις συχνές κολπίτιδες είναι:

  • Τοποθέτηση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή.
  • Αποφυγή κολπικών πλύσεων με αντισηπτικά.
  • Περιορισμός χρήσης ταμπόν και σερβιέτας.
  • Προτίμηση βαμβακερών εσωρούχων.

Επίσης για να σταματήσετε την διάδοση μιας κολπίτιδας, σταματήστε τις σεξουαλικές επαφές μέχρι να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας, ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού, χρησιμοποιείστε προφυλακτικό κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή κατά την διάρκεια της θεραπείας, ελέγξτε εάν ο σύντροφος ή οι σύντροφοί σας έχουν ακολουθήσει σωστά την κατάλληλη θεραπεία.

Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Δευτέρα & Τετάρτη : 16:30 με 20:30
Πέμπτη : 10:30 με 13:30