Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Θηλασμός

Η φροντίδα της εγκύου επεκτείνεται και μετά τον τοκετό ειδικά στο πεδίο του μητρικού θηλασμού. Ο μητρικός θηλασμός, αποκλειστικό προνόμιο της γυναίκας δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία στη ζωή της. Είναι η κατάληξη μιας σειράς μεταβολών του μαστού που αρχίζουν πριν εμφανιστεί η περίοδος.

Αμέσως μετά τη γέννηση και την αποβολή του πλακούντα αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος, με τη δράση δύο ορμονών, της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης. Οι ορμόνες αυτές παράγονται στην υπόφυση, που είναι ένας αδένας, και βρίσκεται στον εγκέφαλο. Την εντολή για το ξεκίνημα της λειτουργίας παραγωγής γάλακτος στον μαστό, τη δίνει το ίδιο το μωρό καθώς θηλάζει με την λεγόμενη θηλαστική κίνηση. Με το θηλασμό διεγείρει τις νευρικές απολήξεις της θηλής και ενεργοποιεί τον μηχανισμό που παράγει και ελευθερώνει το γάλα.

Ο θηλασμός αποτελεί τέχνη που διδάσκεται και μαθαίνεται, παρά φυσικό ένστικτο.

Η ενημέρωση και προετοιμασία για θηλασμό πρέπει να ξεκινάει πριν τη γέννηση, κατά την διάρκεια της κύησης.

Απαιτεί προσωπικό κίνητρο και βούληση από τη μητέρα, υπομονή και επιμονή.

Ευοδώνεται μόνο μέσα σε εάν υποστηρικτικό περιβάλλον φιλικό για θηλασμό, όπως περιγράφεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Με τη γέννηση του νεογνού και αν το επιτρέπει η υγειά μητέρας και μωρού, ξεκινά η πρώτη προσπάθεια του στο μαστό, κρίσιμη όπως έχουν δείξει μελέτες για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του θηλασμού. Τις πρώτες ημέρες της ζωής του, το νεογνό είναι σημαντικό να βρίσκεται για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε άμεση επαφή με τη μητέρα, δέρμα με δέρμα. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν μητέρα και μωρόν βρίσκονται συνέχεια μαζί, στο ίδιο δωμάτιο στο μαιευτήριο (rooming in). Η πρώτη προτεραιότητα είναι το δέσιμο του βρέφους με τους γονείς.

Οι κάθε λογής ειδικοί και οι επισκέπτες χρειάζεται να κάνουν εάν βήμα πίσω σε αυτό το στάδιο και να αποφύγουν παρεμβάσεις, διακοπές, παραβιάσεις των ιδιωτικών στιγμών. Η απομάκρυνση του μωρού από τη μητέρα στο μαιευτήριο είναι πλέον μη αποδεκτή τακτική. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του θηλασμού είναι να αποκτήσει η λεχώνα εμπιστοσύνη στον εαυτό της και να μάθει να ‘διαβάζει’ από μονή της το παιδί της. Σύμμαχος αλλά και συνεργάτης σε αυτό είναι η μαία για να βοηθήσει και να λύσει τυχών απορίες.

Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Δευτέρα & Τετάρτη : 16:30 με 20:30
Πέμπτη : 10:30 με 13:30