Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Επιπλοκές Κύησης

Αν και οι περισσότερες εγκυμοσύνες εξελίσσονται φυσιολογικά, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράγοντες που θέτουν μια κύηση σε υψηλότερο κίνδυνο.

Αποβολή

1o Τρίμηνο:
Η πιο πιθανή επιπλοκή είναι η αποβολή. Ένα 10-15% των γυναικών θα έχουν τουλάχιστον μία αποβολή κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας. Τις περισσότερες φορές δεν σημαίνει κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές είναι η φυσική επιλογή προς αποφυγή μωρών με προβλήματα στο τέλος της κύησης. Μία ή δύο αποβολές συνήθως δεν σημαίνουν κάτι παθολογικό για το ζευγάρι και έλεγχος για καθ΄ έξιν αποβολές χρειάζεται μετά απο τρεις συνεχόμενες αποβολές. Μερικές φορές ίσως χρειαστεί αποξεση επέμβαση της μήτρας. Μετά από δύο με τρεις περιόδους, η γυναίκα μπορεί να συλλάβει ξανά. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη καρδιακής λειτουργίας στο έμβρυο (6-7 εβδομάδες), η πιθανότητα αποβολής είναι κάτω από το 5%.

2ο Τρίμηνο:
Η πιθανότητα αποβολής στο δεύτερο τρίμηνο είναι μικρή και συνήθως οφείλεται σε συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου ή της μήτρας, σε διάφορες λοιμώξεις, σε ανεπάρκεια του τραχήλου και σε σοβαρές, παθολογικές καταστάσεις της μητέρας.

3ο Τρίμηνο:
Μετά τις 24 εβδομάδες, δεν χρησιμοποιείται πλέον ο όρος αποβολή, αλλά ο όρος πρόωρος τοκετός, καθώς το μωρό θεωρείται βιώσιμο μετά την 24η εβδομάδα κυήσεως.

 

Κολπική αιμόρροια
Στην αρχή της κύησης, πολλές φορές, βλέπουμε μικρής ποσότητας καφεοειδής εκκρίσεις, λόγω εμφύτευσης και ανάπτυξης του εμβρύου, που τις περισσότερες φορές δεν σημαίνουν τίποτα. Σοβαρότερες μορφές αιμορραγίας, μπορούν να συμβούν σε χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα ή σε αποκόλληση. Η αντιμετώπιση συνήθως είναι και σ΄ αυτήν την περίπτωση συντηρητική, εκτός κάποιων περιπτώσεων σοβαρής αιμορραγίας που επιβάλλεται πρόωρος τοκετός.

 

Διαταραχές αμνιακού υγρού
Η εκτίμηση του αμνιακού υγρού, το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της πνευμονικής λειτουργίας του εμβρύου, γίνεται υπερηχογραφικά. Πρόωρη ρήξη μεμβρανών, πλακουντιακή ανεπάρκεια, μικρό εμβρυϊκό βάρος, παρατεταμένη εγκυμοσύνη και συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου, μπορούν να οδηγήσουν σε ολιγοϋδράμνιο. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση με Doppler, καρδιοτοκογράφημα και μέτρηση βάρους εμβρύου.

Στην αντίθετη περίπτωση, σε πολυϋδράμνιο (αυξημένο αμνιακό υγρό), υπάρχει κίνδυνος για πρόωρο τοκετό, πρόπτωση λώρου, παθολογική θέση εμβρύου, αιμορραγία και αποκόλληση. Συνήθως παρατηρείται σε λάθος ρυθμισμένο διαβήτη της μαμάς ή σε προβλήματα του εμβρύου, όπως ατρησία του πεπτικού συστήματος, παθολογία του πλακούντα, σε πολύδιμες κυήσεις, νευρομυικές παθήσεις του εμβρύου, καθώς και σε όγκους που μπορεί να έχει έμβρυο.

 

Προεκλαμψία
Αυξημένη αρτηριακή πίεση, οιδήματα, λεύκωμα στα ούρα είναι η αρχή μιας πολύ σοβαρής πάθησης στην εγκυμοσύνη, που μπορεί να προκελέσει σοβαρές επιπλοκές στη μητέρα και στο έμβρυο. Χρειάζεται σχολαστικη παρακολούθηση από ειδική ομάδα ιατρών.

Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Δευτέρα & Τετάρτη : 16:30 με 20:30
Πέμπτη : 10:30 με 13:30