Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV)

Ο HPV είναι ιός της οικογένειας Papovaviridae. Αποτελούν μια ομάδα διαφόρων ιών που έχουν εντοπιστεί σε ανθρώπους και ζώα. Λογω της κλινικής βαρύτητας, οι ιοί αυτοί έχουν μελετηθεί εκτενώς και έχουν εντοπιστεί 118 τύποι που έχουν αριθμηθεί (1, 2, 3, 4 κ.λ.π.).

Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει ως βασικότερο αίτιο την λοίμωξη απο HPV. Οι τύποι 16, 18, 31 και 45 είναι υπεύθυνοι για το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο ιό. Η επιμόλυνση του ανθρώπινου οργανισμού από αυτόν προκαλεί συνήθως κονδυλώματα, τα οποία τις τελευταίες δυο δεκαετίες συγκαταλέγονται στα πιο διαδεδομένα σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα, με συχνότητα ολοένα αυξανόμενη στο δυτικό κόσμο. μπορεί, όμως, ο ιός είτε να μην προκαλέσει καμιά αλλοίωση είτε να προκαλέσει προκαρκινικές αλλοιώσεις (δυσπλασίες) οι όποιες, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να εξελιχτούν σε καρκίνο.

Ορισμένοι τύποι του HPV, π.χ., ο 6, 11, 42, 43, 44, αναφέρονται ως <<χαμηλού κινδύνου>>, δηλαδή προκαλούν συνήθως καλοήθεις αλλοιώσεις, όπως κονδυλώματα. Πιο συχνά θεωρούνται τα στελέχη 6 και 11. Αντίθετα, άλλα στελέχη, π.χ., τα 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 56, 57, θεωρούνται υπεύθυνα για την εκδήλωση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων, γι’ αυτό χαρακτηρίζονται και ως <<υψηλού κινδύνου>>.

Από τον ιό κινδυνεύει να μολυνθεί όποιος είναι σεξουαλικά ενεργός και δε χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Ο ιός HPV μπορεί να μολύνει τους άνδρες το ίδιο εύκολα και με τους ίδιους τρόπους που μπορεί να μολύνει τις γυναίκες, όμως οι περισσότεροι άνδρες που έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα ή προβλήματα υγείας λόγω της παραπάνω μόλυνσης.

Σε κάποιες περιπτώσεις η HPV λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει στους άνδρες οξυτενή κονδυλώματα, σε ποσοστό όμως πολύ μικρότερο από αυτό των γυναικών. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό μέχρι την εκδήλωση του ποικίλλει, από μήνες μέχρι χρονιά. Από τη στιγμή που θα κολλήσει κάποιος τον ιό γίνεται φορέας, άλλα δε νοσεί απαραίτητα. Μπορεί, δηλαδή, να εμφανίσει τα συμπτώματα πολύ αργότερα, συνήθως αυτο συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πεσμένο.

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται είτε από κάποιον που είναι απλώς φορέας είτε από κάποιον που έχει εκδηλώσει συμπτώματα.

Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Δευτέρα & Τετάρτη : 16:30 με 20:30
Πέμπτη : 10:30 με 13:30