Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει απλόχερα τον μαιευτήρα, με τη χρήση υπερήχων. Στο πρώτο τρίμηνο, τουλάχιστον, ένα υπερηχογράφημα (πολύ συχνά και δύο) θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων εμβρύων, την καρδιακή λειτουργία, την ηλικία κύησης, τη θέση του εμβρύου και τον πλακούντα, την ποσότητα του αμνιακού υγρού, την ύπαρξη εξωμητρίου κύησης και ίσως και το φύλο του εμβρύου.

περισσότερα...

Η φροντίδα της εγκύου επεκτείνεται και μετά τον τοκετό ειδικά στο πεδίο του μητρικού θηλασμού. Ο μητρικός θηλασμός, αποκλειστικό προνόμιο της γυναίκας δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία στη ζωή της. Είναι η κατάληξη μιας σειράς μεταβολών του μαστού που αρχίζουν πριν εμφανιστεί η περίοδος.

περισσότερα...

Αν και οι περισσότερες εγκυμοσύνες εξελίσσονται φυσιολογικά, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράγοντες που θέτουν μια κύηση σε υψηλότερο κίνδυνο.

Αποβολή

1o Τρίμηνο:
Η πιο πιθανή επιπλοκή είναι η αποβολή. Ένα 10-15% των γυναικών θα έχουν τουλάχιστον μία αποβολή κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας. Τις περισσότερες φορές δεν σημαίνει κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές είναι η φυσική επιλογή προς αποφυγή μωρών με προβλήματα στο τέλος της κύησης.

περισσότερα...

Ο τοκετός αυτός γίνεται όταν χρησιμοποιείται εμβρυουλκός (forceps ή ventouse, ειδικά όργανα για την υποβοήθηση της εξόδου της κεφαλής του εμβρύου) για να ολοκληρωθεί η έξοδος του εμβρύου.

Χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση και τεράστια κλινίκη εμπειρία, καθώς ο επεμβατικός τοκετός μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά τραυματικός, για μητέρα και μωρό, όταν αφαρμοσθεί από γιατρούς με έλλειψη εμπειρίας.

περισσότερα...

Ο πρόωρος τοκετός είναι κάτι που αγχώνει τους γονείς και βάζει σε δοκιμασία τα νεογνά.

Ποιο παιδί θεωρείται πρόωρο;

Πρόωρα θεωρούνται τα μωρά που γεννιούνται πριν την 37η εβδομάδα κύησης. Το βάρος τους είναι συνήθως μικρό, επειδή δεν έχουν περάσει τον απαραίτητο χρόνο μέσα στο περιβάλλον της μήτρας και δεν διαθέτουν υποδόριο λίπος. Όσο πιο μικρό είναι ένα νεογέννητο, τόσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει στην αρχή της ζωής του. Ο λόγος είναι ότι πολλά από τα συστήματα του οργανισμού του (αναπνευστικό, νευρολογικό, πεπτικό, καρδιακό, θερμορρυθμιστικό) δεν έχουν ακόμα ωριμάσει. Πάντως, τα μωρά που γεννιούνται μετά την 28η εβδομάδα της κύησης θεωρούνται βιώσιμα κατά 80%, ποσοστό που αυξάνεται σημαντικά με το πέρασμα των εβδομάδων.

περισσότερα...

Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι μια μέθοδος που πρέπει να εφαρμόζεται πάντα από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο, με εμπειρία στην μαιευτική αναισθησία και σκοπό έχει να ανακουφίσει απο τους πονους της γέννας, εαν η μέλλουσα μαμά το επιθυμεί.

Δεν είναι υποχρεωτική, σε πολλές γυναίκες αρκεί μόνο η συμπαράσταση του συντρόφου, του μαιευτήρα και των μαιών…

περισσότερα...

Η έναρξη τοκετού γίνεται ή με περιοδικές, επώδυνες συσπάσεις της μήτρας κάθε 20-30 λεπτά, με πίεση κάτω χαμηλά και πόνο πίσω στη μέση ή με ρήξη θυλακίου (σπάνε τα νερα). Μπορεί να συνυπάρξει μία κολπική έκκριση, βλενοαιματηρή, που δηλώνει διαστολή του τραχήλου.

Η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σας είναι το πρώτο βήμα που θα κάνετε. Τίποτα δεν γίνεται γρήγορα! Συνήθως, στο πρώτο μωρό χρειάζεται τουλάχιστον 8 με 10 ώρες για να γεννήσετε.

περισσότερα...

Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Δευτέρα & Τετάρτη : 16:30 με 20:30
Πέμπτη : 10:30 με 13:30