Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Ινομυώματα μήτρας
Τί είναι?​
Πρόκειται για καλοήθεις όγκους, που προέρχονται από τις λείες μυικές ίνες, οι οποίες συνιστούν το μυικό τοίχωμα της μήτρας. Περιλαμβάνονται μεταξύ των συνηθέστερων όγκων του γυναικείου σώματος. Απασχολούν συνηθέστερα τις ηλικίες 22-55 ετών ενώ μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας της ελαττωμένης οιστρογονικής διέγερσης, η επίπτωση τους εμφανίζει σημαντική μείωση.  Επηρεάζονται από τη δράση των ορμονών (οιστρογόνα) και για αυτό το λόγο έχουν την τάση να αυξάνονται στην αναπαραγωγική ηλικία και να μικραίνουν συνήθως μετά την εμμηνόπαυση.  Ανάλογα με την εντόπισή τους στη μήτρα διακρίνονται σε υποβλεννογόνια (προβάλλουν στην ενδομήτρια κοιλότητα), ενδοτοιχωματικά (στα τοιχώματα της μήτρας) και σε υπορογόνια (προβάλουν στην επιφάνεια της μήτρας). Το μέγεθός τους μπορεί να ποικίλει από λίγα χιλιοστά εώς αρκετά εκατοστά.

περισσότερα...

Το τεστ Παπανικολάου ή αλλιώς τεστ ΠΑΠ είναι μια εξέταση ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο τράχηλος είναι το κάτω μέρος της μήτρας που ανοίγει στην κορυφή του κόλπου. Τα κύτταρα που αποξέονται από το άνοιγμα του τραχήλου εξετάζονται υπό μικροσκόπιο και εξετάζεται μια πιθανή μετάλλαξη τους.

περισσότερα...

Στις γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η ωοθήκη παράγει πολλά μικρά ωοθυλάκια αντί για ένα μεγάλο και οι ορμόνες μπορούν να εμφανίσουν ορμονικά προβλήματα, με πιο συχνό τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων. Οι γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες ενδέχεται να παρουσιάζουν ακανόνιστη ή εκτεταμένη έμμηνο ρύση, υπερβολική τριχοφυΐα, ακμή και παχυσαρκία. Στις έφηβες παρατηρείται ανωμαλία στον κύκλο, ενώ οι ενήλικες ενδέχεται να δυσκολευτούν να μείνουν έγκυος.

περισσότερα...

Ο HPV είναι ιός της οικογένειας Papovaviridae. Αποτελούν μια ομάδα διαφόρων ιών που έχουν εντοπιστεί σε ανθρώπους και ζώα. Λογω της κλινικής βαρύτητας, οι ιοί αυτοί έχουν μελετηθεί εκτενώς και έχουν εντοπιστεί 118 τύποι που έχουν αριθμηθεί (1, 2, 3, 4 κ.λ.π.).

Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει ως βασικότερο αίτιο την λοίμωξη απο HPV. Οι τύποι 16, 18, 31 και 45 είναι υπεύθυνοι για το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

περισσότερα...

Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωοθηκών, των σαλπίγγων ή του τραχήλου. Η υστερεκτομή μπορεί να εκτελεστεί λαπαροσκοπικά ή με κοιλιακή ολική υστερεκτομή. Η καλή γνώση και το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης του ιατρικού αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού εξασφαλίζει την επιτυχία της επέμβασης.

περισσότερα...

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένων του σεξ, του στοματικού σεξ και του πρωκτικού σεξ. Ενώ στο παρελθόν αυτές οι ασθένειες συνήθως αναφέρονταν ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή αφροδίσια νοσήματα, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ο όρος σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ), καθώς έχει ένα ευρύτερο φάσμα εννοιών: ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί και μπορεί να μολύνει άλλους δυνητικά, χωρίς να έχει εκδηλώσει μια ασθένεια.

περισσότερα...

Η διαταραχή της ισορροπίας της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου ονομάζεται κολπίτιδα, αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την επικράτηση κάποιου παθογόνου μικροοργανισμού είναι π.χ λήψη αντιβιοτικών, κακή υγιεινή ή και ακόμα να μεταδοθεί κατά την σεξουαλική επαφή.

Οι συχνότεροι τύποι κολπίτιδας είναι η κολπίτιδα που οφείλεται σε μυκητίαση. Επίσης συχνά κολπίτιδες προκαλούνται βακτήρια ή τριχομονάδες.

περισσότερα...

Δραγαμεστιανός Χρήστος

Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Δευτέρα & Τετάρτη : 16:30 με 20:30
Πέμπτη : 10:30 με 13:30